onsdag 3. september 2014

Når navn blir mote

//Skolerelatert
//De tre mest populære navnene i 2013

Navnet ditt er noe som tilhører deg. Men det finnes ikke nok navn til hver og en av oss, og vi må derfor dele navn med andre. Og slik skjer navntrender. År etter år. 

Hvert år er det nye navn som er populære. Navnevalg er for de fleste foreldre en stor prosess hvor mange ulike hensyn spiller inn. Mange vil ha navn som ikke er så vanlig, men allikevel velges de mest brukte navnene år etter år. Grunner til dette kan være at foreldre tror de velger spesielle og uvanlige navn, men når barnet kommer i barnehagen og skolen, ser man at det ubevisst har vært preget av samme navn gjennom tidene. 
Navn kommer og går

Navnforsker Jørgen Ouren ved statistisk sentralbyrå forteller at populæriteten av navn kommer på samme måte som andre moter. 
– Alt gammelt blir pent, bare det blir gammelt nok, forteller Ouren.

Så langt i 2014 vet ikke Ouren hvordan det ligger an med de mest populære navnene, men forteller at han en gang oppdaget at Henrik var blitt ubegripelig populært i Bærum, og at han da kontaktet Budstikka. De laget en sak med en sofa full av Henrik-babyer på forsiden, med overskriften: «Henrik så det holder».
– Med dette ville jeg få foreldre til å velge andre navn enn Henrik, forteller Ouren.


Navn har også til tider symbolverdi. Det beste eksemple er navnet Fred som fikk stort gjennombrudd i 1945. Navn som stammer fra bibelen har også vært veldig populært gjennom tidene, men de siste årene har vi sett at disse navnene blir mindre populære.
Andre ganger er det populærkulturen som får navn til å bli trendy. Max gjorde et stort hopp etter filmen om Max Manus og Hermine dukket opp etter at Harry Potter bøkene slo igjennom. 

Kalte opp sønnen etter tv-serie
I 2013 var Filip, William og Lukas på topp 3 av SSBs navnmålinger. Anita Kristensen ga sønnen sin navnet Lukas i 2012, og forteller at hun har likt det navnet i mange år, og den dagen hun ble gravid, var det Lukas barnet skulle hete. 
– Jeg ble forelsket i navnet etter tv-serien One Tree Hill, innrømmer Kristensen.
// Anita Kristensen og sønnen Lukas. Foto: privat
Hun har også lagt merke til at Lukas har blitt et populært navn, og syns det er bra at navnet har blitt tatt i bruk.
– Men det er jo litt kjedelig om det plutselig blir veldig mange som heter det, men jeg skjønner det jo også, siden det er et veldig fint navn, avslutter Kristensen.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar